Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΑ

Η εβραϊκή συνοικία Μπαρμπούτα χρονολογείται  από τα Ρωμαϊκά χρόνια(5-10 μ.Χ.). Το όνομα της το έχει πάρει από μια βρύση στην περιοχή, η οποία διατηρείται μέχρι  και σήμερα. Η περιοχή βρίσκεται βορειοδυτικά στο χάρτη της πόλης, πλάι στο ποταμό Τριπόταμο. Η Μπαρμούτα αποτελούσε μια περίκλειστη και απομονωμένη γειτονιά με ελεγχόμενες εισόδους όπου ζούσαν οι Εβραίοι της πόλης. Την διασχίζει η οδός Ολγάνου.
 Στην άκρη του δρόμου  βρίσκεται η συναγωγή η οποία εξυπηρετούσε αρχικά  μια μικρή κοινότητα Εβραίων που αυξήθηκε με την άφιξη σημαντικού αριθμού  Εβραίων από Ισπανία και Πορτογαλία. 
Χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της γειτονιά αυτής αποτελούν ο υπερυψωμένος ηλιακός που βρίσκεται πάνω από τη στέγη,  οι δίφυλλες βαριές εξώπορτες με οριζόντια και διαγώνια ξύλα, οι εβραϊκές επιγραφές στολισμένες με λουλούδια και γιρλάντες.  Κτισμένη σε τριγωνικό σχήμα η συνοικία αποτελεί μοναδικό δείγμα στον Ευρωπαϊκό χώρο.Στην περιοχή υπάρχουν αρχοντικά, κάποια από τα οποία αγοράστηκαν, αναστηλώθηκαν και στεγάζουν δημοτικές επιχειρήσεις, όπως το Αίθριο Πολιτισμού Όλγανος ,η Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού. Τέλος στο τελευταίο σπίτι της εβραϊκής συνοικίας στεγάζονται σήμερα  τα Γενικά Αρχεία του Κράτους(ΓΑΚ).