Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΑΡΧΑΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΑ ΑΣΩΜΑΤΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

      Ο Νομός Ημαθίας προικίστηκε στην πορεία των αιώνων με ορισμένους από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία της Μακεδονίας.
        Με αφορμή τη διάνοιξη της Νέας Εγνατίας οδού, άρχισαν από το 1999 ανασκαφές που συμπλήρωσαν ακόμη περισσότερο τον αρχαιολογικό χάρτη του Νομού με σημαντικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα αυτό του αρχαϊκού νεκροταφείου στα Ασώματα.
     Το αρχαϊκό αυτό νεκροταφείο βρίσκεται στα νοτιοανατολικά χαμηλά του Βερμίου, στη νότια άκρη ενός φυσικού πλατώματος που εκτείνεται ανατολικά του σημερινού χωριού Ασώματα και απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τη βόρεια όχθη του ποταμού Αλιάκμονα ενώ χρονολογείται στην αρχαϊκή εποχή(μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.-αρχές του 5ου αιώνα π.Χ). 
       Στην ανασκαφή του αρχαϊκού νεκροταφείου βρέθηκαν δεκαεπτά Μακεδονικά και έντεκα Κορινθιακά πήλινα αγγεία, καθώς και δύο ιωνικές κύλικες, ένα αττικό αγγείο, ένας μελανόμορφος σκύφος, κοσμήματα, όπλα και μαχαίρια, διάφορα ειδώλια, πολύτιμοι λίθοι  και ανθρώπινα οστά.


                                                                                                                Σοφία Μήτσιου

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ




      Πολιούχος της Βέροιας είναι ο Άγιος Αντώνιος. Ο Άγιος Αντώνιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Παρά την οικονομική άνεση που διέθεταν οι γονείς του απέρριψε την κοσμική ζωή και τις απολαύσεις και αφοσιώθηκε στο Χριστό. Επιδόθηκε με ζήλο στην ασκητική ζωή σε ερημική σκήτη πλησίον της μονής του Τιμίου Προδρόμου, που είναι κτισμένη στους πρόποδες των Πιερίων πάνω από τον Αλιάκμονα. Στο σπήλαιο αυτό έζησε πενήντα χρόνια και προσευχόταν. Σε ηλικία ενενήντα και πλέον ετών παρέδωσε την άγια ψυχή του στον Αγαπημένο του Κύριο Ιησού Χριστό. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 17 Ιανουαρίου.

Η Ιστορία του ναού
       Στη σημερινή θέση όπου βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Αντωνίου υπήρχε ο ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου. Όταν καταστράφηκε ο ναός στη θέση του ανεγέρθη ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Αντωνίου. Στις 4 Φεβρουαρίου 1898 λόγω απροσεξίας των νεωκόρων, ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά. Μετά από αυτό το γεγονός χτίστηκε ένας νέος μεγαλοπρεπής ναός παλι προς τιμή του Αγίου Αντωνίου. Για την κατασκευή του η Ευδοξία Μαλακούση δώρισε ολη την περιουσία της. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν τη 12η Σεπτεμβρίου του 1904 από το Μητροπολίτη Βέροιας Κωνσταντίνο Ισαακίδη.

      

Κάθε χρόνο τη 1η Αυγούστου και τη 17η Ιανουαρίου οργανώνεται ένα μεγαλοπρεπές πανηγύρι στη περιοχή κοντά στο ναό. Γύρω από το ναό συγκεντρώνονται πάσχοντες από διάφορες ασθένειες προσευχόμενοι να λάβουν θεραπεία.
















                                                                                    Παυλίδου Θένια