Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα μοναστικά κέντρα της Μακεδονίας. H Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου προδρόμου Ημαθίας ή όπως είναι πιο γνωστή «Σκήτη Βέροιας»,ξεπροβάλλει μέσα από τους πρόποδες των Πιερίων, έχοντας ως θέα τον ποταμό Αλιάκμονα.  Ο βίος αρκετών Μεγάλων Αγίων της Ορθοδοξίας που μόνασαν εκεί δίνει αίγλη στη Μονή. Μερικοί από αυτούς:  Γρηγόριος Παλαμάς, ο Διονύσιος ο εν Ολύμπω,ο Θεωνάς, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο  Αθανάσιος Πάριος, ο Όσιος Αντώνιος (πολιούχος Βέροιας) και ο Όσιος Θεοφάνης  (πολιούχος   Νάουσας).                                               

Το 1822 το μοναστήρι πυρπολήθηκε από τους Τούρκους. Το μόνο κτίσμα που διασώθηκε είναι το παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Αργότερα  και μέχρι το 1835 ανοικοδομήθηκαν τα καμμένα κτίρια. Η μονή ανακαινίστηκε  τα τελευταία χρόνια, ενώ σήμερα μονάζουν σε αυτήν 5 μοναχοί. Σώζονται πολλά ιερά λείψανα αγίων όπως: του Ιωάννου Προδρόμου (φάλαγγα από τα δάκτυλα της χειρός του), του Αγίου Κλήμεντος (η αγία κάρα του Αγίου) του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Τρύφωνος, της Αγίας Βαρβάρας, των Αγίων  Κοσμά και Δαμιανού, του  Αγίου Νικολάου, του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου,του  Αρτεμίου,του Λουκά του Αποστόλου κ.ά. Τέλος στη Σκήτη υπάρχει ένα παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου (του Τιμίου Προδρόμου) ενώ την Κυριακή  των Αγίων Πάντων εορτάζει όλους τους αγίους που εγκαταβίωσαν στη μονή.
       
Επισκέψιμες ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή ( μετά τις 17:00 ) Υπόλοιπες μέρες ( από το πρωί μέχρι τις 14:00 και από τις 17:00 μέχρι τις 21:30) Εξομολόγηση: κάθε Πέμπτη.

Τηλέφωνο:  (+30) 2331772796  (Ώρες επικοινωνίας καθημερινά 12:00 έως 14:00, εκτός Κυριακής)


                                                    Μαρία Φωτοπούλου