Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ- ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ

     
















   
 Το αρχοντικό Σαράφογλου, που βρίσκεται στην ελληνική συνοικία της Κυριώτισσας είναι το σημαντικότερο από τα αρχοντικά που σώθηκαν. Η ιστορία του ήρθε στο φως χάρη στη διάσωση και τη μελέτη των αρχείων της οικογένειας Σαράφογλου. Σύμφωνα με αυτά τα αρχεία, ο έλληνας κτηματίας Αντώνιος Καμπουρονίκος αγόρασε το σπίτι το 1766. Την εποχή αυτή στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του ισογείου παρασκευάζοταν και αποθηκεύοταν το κρασί από τα αμπέλια του ιδιοκτήτη.
   
 Στις αρχές του 19ου αιώνα ο Γιώργος Πετράς, ένας πλούσιος και ισχυρός έμπορος, παντρεύτηκε την κόρη του Καμπουτονίκου και εγκαταστάθηκε στο σπίτι. Οι εκτεταμένες αλλαγές και προσθήκες που γίνονται στο κτίριο ανήκουν στην περίοδο αυτή. Το 1870, ο Κωνσταντίνος Σαράφογλου, έμπορος και βιοτέχνης με δικό του υδρόμυλο, παντρεύτηκε τη μοναχοκόρη του Πετρά και εγκαταστάθηκε στο αρχοντικό.
Το αρχοντικό Σαράφογλου είναι ένα τυπικό δείγμα των ελληνικών αρχοντικών της Βέροιας. Η εξώθυρα οδηγεί σε μια μεγάλη αυλή, στεγασμένη. Ξύλινα υποστηλώματα, τα "ντιρλεκια" υποβαστάζουν τον πρώτο όροφο. Στην αριστερή πλευρά της σκεπαστής αυλής ήταν το εργαστήριο οινοποιϊας με το πατητήρι και τα βαρέλια, όπου αποθηκευόταν το κρασί. Μια ξύλινη σκάλα που ξεκινάει από τη σκεπαστή αυλή, περνάει μέσα από το μεγάλο "μετζοπάτωμα" του αρχοντικού και οδηγεί στη σάλα του πρώτου ορόφου. Εδώ, γύρω από τη μεγάλη σάλα, με τις υπερυψωμένες δυο πλευρές της στοάς, διατάσσονται οι τρεις χειμερινοί και οι δύο θερινοί οντάδες του πρώτου ορόφου. Ο ένας θερινός και ο ένας χειμερινός οντάς βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο από τη σάλα και τους άλλους οντάδες. Η σάλα επικοινωνεί με το μαγειρείο του σπιτιού. Ο "καλός οντάς" του Αρχοντικού Σαράφογλου ήταν πλούσια διακοσμημένος. Δυστυχώς όμως, η αρχιτεκτονική του διακόσμηση, η οροφή, οι τοιχογραφίες που στόλιζαν τη ζωφόρο των τοίχων του, οι φεγγίτες, το ξύλινο δάπεδο, απομακρύνθηκαν από τους Γάλλους στρατιωτικούς της Ανταντ, στη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν χαθεί τα ίχνη τους. Το Αρχοντικό Σαράφογλου δωρήθηκε στο Δήμο Βέροιας για να στεγάσει το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.
Παρακολουθείστε μία σύντομη παρουσίαση εδώ.

                                                                               

Λιλιοπούλου Ζωή
Ντούφα  Ιωάννα