Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

Το άλσος του Αγίου Νικολάου είναι από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα της Νάουσας αλλά και ολόκληρου του Νομού Ημαθίας. Πρόκειται για μια καταπράσινη έκταση που περιλαμβάνει  ποικιλία δέντρων καθώς και ζώων. Το άλσος διασχίζει ο ποταμός Αράπιτσα. Η πρόσβαση είναι εύκολη αφού απέχει μόνο 2 χλμ από τη Νάουσα. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάζει το φυσικό τοπίο και να ακολουθήσει τα μονοπάτια του βουνού. Στον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν, επίσης, ξενώνες, εστιατόρια, καφετέριες, αλλά και χώροι για να παίξουν τα μικρά παιδιά.




 Στο κέντρο του άλσους βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, η μνήμη του οποίου γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου. Ο ναός έχει κλασικό σχήμα όπως και τα περισσότερα εξωκλήσια. Αποτελείται από τον Νάρθηκα, τον κυρίως Ναό και το Ιερό βήμα που καταλήγει σε μια κόγχη.




Μια επιγραφή που υπάρχει στον Νάρθηκα μαρτυρεί πως υπήρχε παλαιότερος ναός από αυτόν, ο οποίος καταστράφηκε από το στρατό του Αλή Πασά το έτος 1701 και ξανακτίστηκε εκ βάθρων το 1912 μετά από πρωτοβουλία  του Χρ. Καρυδά και  με τη συνδρομή ευσεβών Ναουσαίων.




Η στέγη του Ναού έχει σχήμα ελλειψοειδούς καμπύλης. Όλες οι εικόνες του τέμπλου είναι έργα του μεγάλου Ναουσαίου καλλιτέχνη Χριστόδουλου Ματθαίου. Η εκκλησία λειτουργεί στις 6 Δεκεμβρίου καθώς και στις γιορτές της Αναλήψεως και της Αγίας Κυριακής. Εξαιτίας του πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, η εκκλησία δέχεται πολλούς επισκέπτες εκδρομείς καθώς στον Ιερό Ναό τελούνται συχνά μυστήρια Γάμων και βαπτίσεων.
  



Τον Απρίλιο του 2009 μετά από μελέτη της Ναοδομίας και με την επίβλεψη του Προϊσταμένου του Ναού π. Νικολάου Παπαθεοδώρου αλλά και την βοήθεια του Εκκλησιαστικού συμβουλίου ανακαινίσθηκε εκ νέου ο Ναός. 


















                                                                                                                                                                                    Παυλίδου Θένια