Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΑΟΥΣΑΣ

  Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας ιδρύθηκε το 1979.Στεγάστηκε προσωρινά στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάουσας και την περίοδο 1980-81 μεταφέρθηκε στο αναπαλαιωμένο κτίριο της οδού Σολωμού 3 όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα.
   Η Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει σήμερα 20.000 τόμους βιβλίων και περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες της γνώσης(ιστορία, κοινωνιολογία, ελληνική και ξένη λογοτεχνία, ποίηση, αρχαία ελληνική γραμματεία), εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, αρχείο τοπικών εφημερίδων και περιοδικά καθώς και αρχείο της τοπικής ιστορίας. Κάθε χρόνο οι αναγνώστες- χρήστες δανείζονται περισσότερα από 11.000 βιβλία ενώ τα μέλη της βιβλιοθήκης έχουν ξεπεράσει τα 4.500.
    Αξιόλογες δωρεές βιβλίων έχουν γίνει από τον Ιωάννη Μπουτάρη, τον Αχιλλέα Γκούτα, τον Άγγελο Βαλταδώρο αλλά και από φορείς όπως:οι εκδόσεις Φυτράκη, η Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών Βορείου Ελλάδος,η Βουλή των Ελλήνων, η βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών,η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Ίδρυμα Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας κ.α.Δωρεές έχουν γίνει και από αναγνώστες-χρήστες της βιβλιοθήκης.
   Στο χώρο της βιβλιοθήκης διοργανώνονται εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο την προώθηση της ανάγνωσης.Εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού κ.α.
     Διεύθυνση:Σολωμού 3, Τηλέφωνο: 2332024102
    Ώρες λειτουργίας:Δευτέρα 14:00-20:00, Τρίτη 10:00-18:00, Τετάρτη 14:00-20:00, Πέμπτη 10:00-18:00, Παρασκευή 14:00-20:00, Σάββατο 10:00-13:30.



Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας ιδρύθηκε το 1986 με συλλογή 20.000 βιβλίων περίπου. Οι επισκέπτες της είναι  κατά κύριο λόγο μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου καθώς και εκπαιδευτικοί. 
Η συλλογή της καλύπτει όλα τα θέματα ανθρωπίνων γνώσεων και αποτελείται από 14.700 τόμους βιβλίων, περιοδικών και οπτικοακουστικού υλικού.Επιπρόσθετα, διατηρεί μια συλλογή από τοπικό και ημερήσιο τύπο για την ενημέρωση των μελών της. Η βιβλιοθήκη εμπλουτίζει τη συλλογή της με νέο υλικό από αγορές και δωρεές.Πρόσφατα το Κοινοφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου δώρισε στη βιβλιοθήκη 177 βιβλία λογοτεχνικού, ιστορικού και επιστημονικού περιεχομένου.
Διεύθυνση:Φιλίππου 6,Αλεξάνδρεια.Τηλέφωνο:2333026806.
Ώρες λειτουργίες:Δευτέρα-Παρασκευή 8:00-21:30. Σάββατο κλειστά.

ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ


 Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

   
      Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας βρίσκεται στη διεύθυνση Έλλης 8 στο κέντρο της πόλης. Είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου(Ν.Π.Δ.Δ.) και υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κύριος σκοπός της βιβλιοθήκης είναι να ψυχαγωγεί και να επιμορφώνει τους χρήστες της, να τους παρέχει υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που θα καλύπτουν τις ανάγκες για γνώση και έρευνα και παράλληλα να προωθεί τον πολιτισμό και την αγάπη για το βιβλίο. 
       Η συλλογή της βιβλιοθήκης αποτελείται από ιστορικό υλικό του τόπου και της περιφέρειας ενώ προσφέρει τεκμήρια που καλύπτουν όλες τις επιστήμες και τα θεματικά πεδία που μπορεί να απασχολούν κάποιον. Στη βιβλιοθήκη διατίθενται πάνω από 1.000.000 τόμους βιβλίων (50.000 από αυτούς είναι καταχωρημένοι σε ηλεκτρονική μορφή) καθώς και οπτικοακουστικό υλικό. Μέλος της βιβλιοθήκης μπορεί να γίνει κάθε πολίτης του Νομού Ημαθίας με τη προσκόμιση της αστυνομικής του ταυτότητας , ενώ για τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου είναι απαραίτητη η παρουσία του κηδεμόνα για την έκδοση της κάρτας μέλους.
      Το 2009 η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας ξεκίνησε τη λειτουργία του νέου της παιδικού τμήματος με το όνομα "Μαγικά Κουτιά". Τη κατασκευή του νέου παιδικού τμήματος χρηματοδότησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Το 2010 βραβεύτηκε με το βραβείο "Πρόσβαση στη Μάθηση" από το ίδρυμα Bill and Melinda Gates για τη δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας για την ικανοποίηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών.
Η ηλεκτρονική διεύθυνση της βιβλιοθήκης είναι:http://www.libver.gr/ 
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Τετάρτη :08:00-20.00 και Πέμπτη έως Σάββατο:08:00-15:00.


                                             Σαπχαζίδου Μαρία

Δημοτική Βιβλιοθήκη "Θεανώ Ζωγιοπούλου"


 






























Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θ. Ζωγιοπούλου έχει ως στόχο να δημιουργήσει φίλους του βιβλίου και να προωθήσει τη ανάγνωση, τη κοινωνική διαπαιδαγώγηση, τη ψυχαγωγία, το ερευνητικό και κριτικό πνεύμα. Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1989 σαν Ν.Π.Δ.Δ.
Σήμερα έχει ενταχθεί στη Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας.
Η ονομασία της οφείλεται στη  Θεανώ Ζωγιοπούλου , ευεργέτιδα της πόλης
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-14:00 και απογεύματα Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 17:30-20:30 μ.μ Το Σάββατο η βιβλιοθήκη λειτουργεί από τις 8:30 έως τις 14:30 μ.μ.
Διεύθυνση:Θ. Ζωγιοπούλου 5, 3ος όροφος.
Τηλέφωνο:2331024879.





Θεανώ Ζωγιοπούλου


  Γεννήθηκε το 1909 στη Βέροια. Σπούδασε και αποφοίτησε από τη σχολή Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης την εποχή του Μεσοπολέμου. Επέστρεψε στη Βέροια και δίδαξε για 35 χρόνια στο 30 Δημοτικό Σχολείο. Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμα στον Ερυθρό Σταυρό. Υπήρξε ενεργό μέλος του τοπικού παραρτήματος "Η φανέλα του στρατιώτη" με σκοπό τη συγκέντρωση και αποστολή στρατιωτικού υλικού. Η Θεανώ Ζωγιοπούλου δώρισε το 1981 στο δήμο Βέροιας έναν ολόκληρο όροφο για να γίνει βρεφονηπιακός σταθμός(σήμερα στεγάζεται η "Πρωτοβουλία για το παιδί"). Το 1986 δώρισε ισόγειο κατάστημα για να λειτουργήσει εκεί νηπιαγωγείο. Την ίδια χρονιά δώρισε, επίσης, τον δεύτερο όροφο οικοδομής (4 διαμερίσματα) για να λειτουργήσει εκεί δημοτική βιβλιοθήκη. Επίσης , με τη διαθήκη της παραχώρησε ισόγειο κατάστημα στην ίδια οικοδομή αλλά και ολόκληρο τον 3ο όροφο. Ακόμη έδωσε μεγάλο χρηματικό ποσό για την ανακατασκευή του Ναού του Σωτήρος. 
   Η Θεανώ Ζωγιοπούλου πρωτοστάτησε στην ίδρυση του παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων στην πόλη ενώ υποστήριξε προσπάθειες διαφόρων συλλόγων και φορέων.
   Η Θ. Ζωγιοπούλου αφιέρωσε τη ζωή της στις φιλανθρωπίες. Απεβίωσε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1996 σε ηλικία 87 ετών.

                                                                                                   Τόνια Τσανακτσίδου
       





Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

     Η Αλεξάνδρεια ανήκει σε μια ευρύτερη περιοχή που είναι γνωστή με το όνομα Ρουμπλούκι. Η λέξη σημαίνει Ελληνότοπος ή Ελληνοχώρα.
Το τοπωνύμιο δόθηκε από τους κατακτητές και φανερώνει την αναγνώριση ως προς τον ελληνικό πληθυσμό που κατοικούσε στην περιοχή. Στη θέση πιθανόν της σημερινής Αλεξάνδρειας ήταν η αρχαία Άλωρος. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν κατά τη διάρκεια της απουσίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε εκστρατεία, εισέβαλαν στην περιοχή επιδρομείς, οπότε η ολιγάριθμη φρουρά άρχισε να υποχωρεί, οι γυναίκες πήραν τα όπλα, πολέμησαν γενναία και έδιωξαν τον εχθρό. Όταν, λοιπόν, επέστρεψε ο Μέγας Αλέξανδρος και πληροφορήθηκε το γεγονός, διέταξε τους άνδρες του να βγάλουν  τις περικεφαλαίες και να τις δώσουν στις γυναίκες, οι οποίες από τότε τις φορούν με καμάρι.
       Στην τουρκοκρατία τα χωριά του Ρουμπλουκιού ήταν χωρισμένα σε καζάδες ενώ εκκλησιαστικά ανήκαν σε διαφορετικές μητροπόλεις. Στα μέσα του 18ου αιώνα δημιουργήθηκε ένα κεφαλοχώρι που κατάφερε να γίνει πόλη που ονομάστηκε Γιδάς, η σημερινή δηλαδή Αλεξάνδρεια.Ο Γιδάς συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 με ένα οπλαρχηγό, τον Ζήση Γιδιώτη. Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα 1903-1908 οι κάτοικοι του Γιδά πήραν ενεργό μέρος στην καταδίωξη των κομιτατζήδων και διακρίθηκαν. Η απελευθέρωση της πόλης έγινε από τον ελληνικό στρατό στις 18 Οκτωβρίου του 1912. Μετά τον Μακεδονικό Αγώνα η Αλεξάνδρεια αναπτύχθηκε οικονομικά και πνευματικά. Το 1941 αποσπάσθηκε από την επαρχία Θεσσαλονίκης και υπάχθηκε στην επαρχία Ημαθίας. Το 1953 ο Γιδάς μετονομάσθηκε σε Αλεξάνδρεια. Σήμερα ο Δήμος Αλεξάνδρειας  έχει πληθυσμό  περίπου 20.000 κατοίκων.

                                                                                                     Θωμάς Φωτόπουλος

Κυριακή 1 Μαΐου 2016

ΡΟΥΓΚΑΤΣΙΑ

 

   Τα Ρουγκάτσια είναι έθιμο που πραγματοποιείται τα Χριστούγεννα ύστερα από απόφαση της εκκλησιαστικής επιτροπής και όταν το ταμείο χρειάζεται ενίσχυση. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας οι μισθοφόροι έπαιρναν την είσπραξη της ρόγας-ετήσιου μισθού των κατοίκων της περιοχής. Οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής αναπαριστούν οι ίδιοι το έθιμο μαζεύοντας χρήματα για τις ανάγκες του σχολείου ή της κοινότητας. 
    Οι Ρουγκατσιαροί ήταν νέοι που φορούσαν φουστανέλες. Αρχικά έστελναν αντιπροσωπεία στα χωριά με το αίτημα να τους δεχτούν και όταν αυτό γινόταν αποδεκτό ορίζοταν η  ομάδα και η επιτροπή που θα τους συνόδευε.Με τη συνοδεία οργάνων, νταουλιού και ζουρνάδων επισκέπτονταν τα χωριά που τους είχαν αποδεχτεί. Ο χορός πήγαινε στην είσοδο των σπιτιών και ο επικεφαλής  σταύρωνε με τη μεγάλη του μαχαίρα ευχόμενος "χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία".Οι νοικοκυρές πρόσφεραν αυγά, χοιρινό, κρασί, τυριά και τσίπουρα. Όταν τελείωναν  τα Ρουγκάτσια, οι νέοι εξαντλημένοι, φιλοξενούνταν το βράδυ δυο-δύο σε σπίτια του χωριού. Στόχος των Ρουγκατσιών ήταν να μη συναντηθούν με άλλη ομάδα των Ρουγκατσιάρηδων από  άλλο χωριό γιατί τότε το έθιμο απαιτούσε ξεκαθάρισμα μεταξύ των καπετάνιων. Ακολουθούσε ,δηλαδή, ξιφομαχία με τις ξύλινες σπάθες ώσπου ο ένας να εξουδετερώσει τον άλλον.Στη συνέχεια  η ηττημένη ομάδα περνούσε κάτω από τις υψωμένες και διασταυρωμένες μαχαίρες των νικητών. Η διαδικασία ολοκληρωνόταν την ημέρα του αγιασμού, όταν η ομάδα επέστρεφε. Οι κάτοικοι τους περίμεναν με ενθουσιασμό, οι Φουστανελοφόροι παρατάσσονταν και ακολουθούσε αγώνας δρόμου.Όποιος έφτανε πρώτος, κέρδιζε το μαντήλι που ήταν υψωμένο στο κοντάρι και φυσικά και τον θαυμασμό των συγχωριανών του. Το έθιμο ολοκληρωνόταν με τον τελευταίο χορό των Ρουγκατσιαραίων. Μετά το κλείσιμο της γιορτής οι νέοι εξαντλημένοι επέστρεφαν ικανοποιημένοι και γαλήνιοι στο σπίτι τους.

                                                    Θεοχαροπούλου Ευαγγελία