Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ


Το τζαμί "Μεντρεσέ"



      Βρίσκεται  νοτιοδυτικά της πλατείας Ωρολογίου, πίσω από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου,δίπλα στο 3ο και 14ο Δημοτικό σχολείο,  στην οδό Μάρκου Μπότσαρη. Το τέμενος κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα και λειτούργησε στους οθωμανικούς χρόνους ως τζαμί. Εκεί στο πλάι του τζαμιού υπήρχε και ιεροδιδασκαλείο το οποίο καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 1922. Το 2009 έγινε ανάπλαση του μνημείου ,το οποίο ανήκει στην Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και λειτουργεί ως χώρος διαλέξεων.







Μπογιαλί Τζαμί
    Στην περιοχή της Κυριώτισσας στην οδό Φεραίου, στο νότιο τείχος της Βέροιας δέσποζε το τζαμί και ο μιναρές του Μπογιαλί. Τον ονόμαζαν Μπογιαλί επειδή ήταν μπογιατισμένος με κόκκινο και πράσινο χρώμα.Το Μπογιαλί Τζαμί αποτελούνταν από δύο χώρους, ο ένας ήταν για λατρεία και ο άλλος ήταν μια σχολική αίθουσα. 






Ορτά Τζαμί


    Το Ορτά τζαμί βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην οδό Κεντρικής. Είναι ένα μονόχρωμο κτίσμα με τρούλο. Ο τρούλος του ήταν σκεπασμένος με μολύβι ενώ στη βάση του τρούλου υπάρχει ένα μάρμαρο με τα αρχαία ελληνικά γράμματα ΚΙΚ. 






Δίδυμα Λουτρά του Σινάν του Αλατά

  Βρίσκονται στην οδό Κυριωτίσσης και Λουτρού. Είναι δυο ξεχωριστά κτίσματα ,ένα για άνδρες και ένα για γυναίκες. Το ανδρικό είναι πιο μεγάλο και πιο εντυπωσιακό ενώ φέρει και τοιχογραφίες με κυνήγι γεγονός που δε συναντιέται σε λουτρά. Κτίστηκαν πριν από το 1640. Μετά την αποχώρηση των Τούρκων, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, τα λουτρά είναι σε αχρηστία και έχουν πλέον λάβει αρχαιολογικό και μουσειακό χαρακτήρα, καθώς στεγάζουν κατά καιρούς διάφορες εκθέσεις.