Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

       

     Αν κάποιος θελήσει να επισκεφθεί την Ημαθία για τους χειμερινούς της προορισμούς, τότε πρέπει να ξέρει ότι η περιοχή της Ημαθίας περιέχει κάποιες πολύ όμορφες τοποθεσίες, στις οποίες όχι μόνο θα βρει την γαλήνη και την ηρεμία αλλά και θα περάσει υπέροχα. Στις τοποθεσίες αυτές υπάρχουν αξιόλογα χιονοδρομικά κέντρα στα οποία οι λάτρεις των χειμερινών σπορ θα έχουν την δυνατότητα να εξασκηθούν στο χειμερινό άθλημα της προτίμησης τους.
                Υπάρχουν δύο χιονοδρομικά κέντρα στο νομό Ημαθίας:
1. Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια
2. Χιονοδρομικό Κέντρο  Σελίου

 Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια    
       
Το χιονοδρομικό κέντρο Πηγάδια βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιο σε υψόμετρο 1430-2005 μ. Απέχει περίπου 17 χλμ από την όμορφη και γραφική πόλη της Νάουσας και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο είναι πάντα ανοιχτός ακόμα και σε περιόδους μεγάλης χιονόπτωσης.Είναι από τα πιο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας με ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις για τουριστική-αθλητική χιονοδρομία. Έχει μεγάλη ποικιλία χειμερινών αθλημάτων και πολύ καλής ποιότητας καταλύματα σε φυσιολογικές τιμές. Το θαυμάσιο κλίμα και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον καθιέρωσαν τα Πηγάδια από τις αρχές της δεκαετίας του 80 ως κέντρο προετοιμασίας αθλητικών συλλόγων και εθνικών ομάδων. Οι αθλητικές υποδομές περιλαμβάνουν ακόμη γήπεδο ποδοσφαίρου, γυμναστήριο, κλειστή θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις.  Όπως αναφέραμε παραπάνω ο δρόμος για να φτάσετε στο χιονοδρομικό είναι εύκολος, αρκεί να ακολουθήσετε τις πινακίδες που υπάρχουν κατά την διάρκεια της διαδρομής.
Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου
             
Το Εθνικό χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Το χιονοδρομικό κέντρο Σέλι βρίσκεται στο βουνό Βέρμιο, λίγο πάνω από το χωριό Σέλι. Απέχει 20 χλμ. από την Νάουσα, 24 χλμ από την Βέροια, 74 χλμ από την Κοζάνη και 95 χλμ από την Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Είναι σε υψόμετρο 1534-1900μ και λίγο πριν φτάσετε στο χιονοδρομικό θα περάσετε από το χωριό κάτω Βέρμιο(ή Σέλι), ένα από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδος. Ο δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο είναι εύκολος αφού υπάρχουν πινακίδες κατά την διάρκεια της διαδρομής και επίσης είναι πάντα καθαρός για την αποφυγή ατυχημάτων. Στο χιονοδρομικό  υπάρχουν διάφορα σαλέ και  πολύ καλά καταλύματα, σύμφωνα με τις κριτικές αυτών που τα επισκέπτονται. Συνδυάζει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την συγκρότηση ενός πρότυπου χιονοδρομικού κέντρου. Χαρακτηριστικά διαθέτει πολλούς σύγχρονους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία καθώς και παιδικές χαρές.

 Η περιοχή προσφέρεται για υπαίθριες δραστηριότητες από ορειβατικές διαδρομές στο δίκτυο των ορεινών μονοπατιών που διαπερνούν το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4, αναβάσεις βουνών, αναρριχήσεις, πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγίας το γνωστό  "παραπέντε".  Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι το χιονοδρομικό κέντρο Σέλι είναι το αρχαιότερο στην Ελλάδα. Η έναρξη λειτουργίας του έγινε το 1934 χρονολογία έναρξης των πρώτων πανελληνίων αγώνων σκι.
                                                                                  

                                                                                               Μαργαρίτα- Ελένη Πεχλιβάνου