Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ





Ένα αξιοθέατο, το οποίο δεν πρέπει να παραλείψετε να δείτε, όταν επισκεφτείτε την  πόλη της Βέροιας, είναι το Βήμα του Αποστόλου Παύλου. Εδώ σύμφωνα με την παράδοση ο Απόστολος των Εθνών Παύλος ήρθε και κήρυξε το 50-51 μ.Χ. το λόγο του θεού. Ο χώρος αυτός κατά την 1η περίοδο του χριστιανισμού βρισκόταν έξω από τα τείχη της πόλης. Σύμφωνα με παλαιούς περιηγητές ήταν ένας ανοιχτός πανέμορφος τόπος με ψηλά κυπαρίσσια. Σήμερα είναι ένα μοντέρνο, πέτρινο εκκλησιαστικό μνημείο το οποίο βρίσκεται σε ένα καταπράσινο χώρο πολύ κοντά στην πλατεία Ωρολογίου και συγκεκριμένα στην οδό Μαυρομιχάλη.
 Είναι, επίσης, ιστορικό μνημείο παγκοσμίου ενδιαφέροντος και πηγή θρησκευτικού τουρισμού για την  πόλη. Για να μπείτε στον εξωτερικό χώρο αρκεί να ανεβείτε λίγα σκαλοπάτια. Αφού εισέλθετε στο χώρο, δεξιά, θα δείτε το άγαλμα του Αποστόλου Παύλου, δωρεά του Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλου. Στο κέντρο του προαυλίου θα δείτε ένα μεγάλο ψηφιδωτό εικόνισμα του Απόστολου Παύλου ενώ αριστερά και δεξιά από αυτό θα διακρίνετε δύο ωραία, σύγχρονα ψηφιδωτά εικονίσματα. Το εξωτερικό του ναού έχει πρόσφατα ανακαινιστεί και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Σε αυτόν τον χώρο τελούνται λειτουργίες. Θα σας πρότεινα ,λοιπόν, να επισκεφτείτε τον ναό κατά την διάρκεια του Ιουνίου, καθώς εκείνη την περίοδο τελούνται στο εξωτερικό του λατρευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Αποστόλου Παύλου, οι οποίες ονομάζονται «Παύλεια». Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι το βράδυ της 29ης του ίδιου μήνα που γίνεται ο υπαίθριος αρχιερατικός εσπερινός  και  η λιτάνευση της εικόνας του Αποστόλου. 

                                                                                                                                                              Μαργαρίτα-Ελένη Πεχλιβάνου

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

       

     Αν κάποιος θελήσει να επισκεφθεί την Ημαθία για τους χειμερινούς της προορισμούς, τότε πρέπει να ξέρει ότι η περιοχή της Ημαθίας περιέχει κάποιες πολύ όμορφες τοποθεσίες, στις οποίες όχι μόνο θα βρει την γαλήνη και την ηρεμία αλλά και θα περάσει υπέροχα. Στις τοποθεσίες αυτές υπάρχουν αξιόλογα χιονοδρομικά κέντρα στα οποία οι λάτρεις των χειμερινών σπορ θα έχουν την δυνατότητα να εξασκηθούν στο χειμερινό άθλημα της προτίμησης τους.
                Υπάρχουν δύο χιονοδρομικά κέντρα στο νομό Ημαθίας:
1. Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια
2. Χιονοδρομικό Κέντρο  Σελίου

 Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια    
       
Το χιονοδρομικό κέντρο Πηγάδια βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιο σε υψόμετρο 1430-2005 μ. Απέχει περίπου 17 χλμ από την όμορφη και γραφική πόλη της Νάουσας και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο είναι πάντα ανοιχτός ακόμα και σε περιόδους μεγάλης χιονόπτωσης.Είναι από τα πιο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας με ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις για τουριστική-αθλητική χιονοδρομία. Έχει μεγάλη ποικιλία χειμερινών αθλημάτων και πολύ καλής ποιότητας καταλύματα σε φυσιολογικές τιμές. Το θαυμάσιο κλίμα και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον καθιέρωσαν τα Πηγάδια από τις αρχές της δεκαετίας του 80 ως κέντρο προετοιμασίας αθλητικών συλλόγων και εθνικών ομάδων. Οι αθλητικές υποδομές περιλαμβάνουν ακόμη γήπεδο ποδοσφαίρου, γυμναστήριο, κλειστή θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις.  Όπως αναφέραμε παραπάνω ο δρόμος για να φτάσετε στο χιονοδρομικό είναι εύκολος, αρκεί να ακολουθήσετε τις πινακίδες που υπάρχουν κατά την διάρκεια της διαδρομής.
Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου
             
Το Εθνικό χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Το χιονοδρομικό κέντρο Σέλι βρίσκεται στο βουνό Βέρμιο, λίγο πάνω από το χωριό Σέλι. Απέχει 20 χλμ. από την Νάουσα, 24 χλμ από την Βέροια, 74 χλμ από την Κοζάνη και 95 χλμ από την Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Είναι σε υψόμετρο 1534-1900μ και λίγο πριν φτάσετε στο χιονοδρομικό θα περάσετε από το χωριό κάτω Βέρμιο(ή Σέλι), ένα από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδος. Ο δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο είναι εύκολος αφού υπάρχουν πινακίδες κατά την διάρκεια της διαδρομής και επίσης είναι πάντα καθαρός για την αποφυγή ατυχημάτων. Στο χιονοδρομικό  υπάρχουν διάφορα σαλέ και  πολύ καλά καταλύματα, σύμφωνα με τις κριτικές αυτών που τα επισκέπτονται. Συνδυάζει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την συγκρότηση ενός πρότυπου χιονοδρομικού κέντρου. Χαρακτηριστικά διαθέτει πολλούς σύγχρονους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία καθώς και παιδικές χαρές.

 Η περιοχή προσφέρεται για υπαίθριες δραστηριότητες από ορειβατικές διαδρομές στο δίκτυο των ορεινών μονοπατιών που διαπερνούν το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4, αναβάσεις βουνών, αναρριχήσεις, πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγίας το γνωστό  "παραπέντε".  Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι το χιονοδρομικό κέντρο Σέλι είναι το αρχαιότερο στην Ελλάδα. Η έναρξη λειτουργίας του έγινε το 1934 χρονολογία έναρξης των πρώτων πανελληνίων αγώνων σκι.
                                                                                  

                                                                                               Μαργαρίτα- Ελένη Πεχλιβάνου

Πλατεία Ωρολογίου ή Ρακτιβάν








Μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Βέροιας είναι η πλατεία Ωρολογίου ή αλλιώς η πλατεία Ρακτιβάν. Στο χώρο αυτό υπάρχει το παλιό δικαστικό μέγαρο της πόλης. Ακριβώς δίπλα στο κτίριο  βρίσκεται η προτομή του Κ. Ρακτιβάν. Πίσω από το δικαστικό μέγαρο βρίσκεται ο εντυπωσιακός πύργος από την οχύρωση της πόλης και λίγο βορειότερα , ακολουθώντας το μονοπάτι της "βασίλισσας Βεργίνας" μπορείτε να καταλήξετε στη συνοικία της Μπαρμπούτας. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν καφετέριες, ουζερί, ζαχαροπλαστεία και ο,τιδήποτε  μπορεί να χρειαστεί ένας επισκέπτης.

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

                          







    Το βυζαντινό μουσείο στεγάζεται στον μύλο του Μάρκου, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο στην γειτονιά της Κυριώτισσας. Στο εσωτερικό του κάποιος μπορεί να δει  αλλά, και να θαυμάσει πλούσιο υλικό  από τον βυζαντινό  πολιτισμό εκείνης της εποχής.
        Το κτίριο έχει τρεις ορόφους συνολικού εμβαδού 720 τ.μ. .Κάθε όροφος έχει τα δικά του μοναδικά εκθέματα που παρουσιάζονται σε μια αυτοτελή ενότητα. 

















        Ειδικότερα η έκθεση του πρώτο όροφος εστιάζει  με λεπτομέρεια στον βυζαντινό πολιτισμό.Στους άλλους ορόφους μπορεί κάποιος να θαυμάσει πατώματα με σκαλισμένες τοιχογραφίες, γλυπτά, ταφικά ευρήματα,κέρματα,κεραμικά αντικείμενα κ.α. Το υλικό της μόνιμης έκθεσης περιλαμβάνει μέρος μιας πλούσιας συλλογής εικόνων, τοιχογραφιών από ναούς και κοσμικά κτίρια, ψηφιδωτών δαπέδων, χειρογράφων, έργων αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας,νομισμάτων, αρχιτεκτονικών  γλυπτών και μαρμάρινων επιγραφών.  







Ακόμη στο ισόγειο μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ένα ολιγόλεπτο βίντεο που αναφέρεται στην βυζαντινή εποχή αλλά και στους ανθρώπους οι οποίοι πρόσφεραν αντικείμενα εκείνης της εποχής.


Το μουσείο βρίσκεται στη διεύθυνση: Θωμαϊδη 26, Βέροια , 
Τηλέφωνο: 23310 25847

                                              













Τιμή εισιτηρίου : Ολόκληρο: 2 ευρώ, Μειωμένο:1 ευρώ




                                                                              Βοργιατζίδου Κυριακή
                                                                              Γιουβαντσικλάρ Ευαγγελία
                                                                              Μπαλτουβάνου Αναστασία

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ


 Η Βεργίνα είναι μια μικρή κωμόπολη στη Μακεδονία, στο Νομό Ημαθίας. Έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977 όταν ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος και η ομάδα του κινητοποίησαν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Αυτό συνέβη λόγω της ανακάλυψης των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων του εικοστού αιώνα, των βασιλικών τάφων της Βεργίνας και των θησαυρών της. Τα βασιλικά ταφικά κτίσματα , καθώς επίσης και όλα τα ευρήματα τους βρίσκονται μέσα στο μουσείο. Το μουσείο που κατασκευάστηκε το 1993 σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να περιέχει και τους τέσσερις βασιλικούς τάφους όπως επίσης και ένα μικρό Ηρώον.
                Ένας από τους σημαντικότερους τάφους είναι αυτός του Φιλίππου, πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου. Χωρίζετε σε δύο θαλάμους. Ο προθάλαμος είχε μια χρυσή λάρνακα με τα οστά μιας αποτεφρωμένης, νεκρής γυναίκας, ενώ ο κύριος  προθάλαμος είχε άλλη μια χρυσή λάρνακα με τα οστά του αποτεφρωμένου νεκρού βασιλιά. Ο τάφος αυτός δεν ήταν συλημένος και περιείχε τα πολυτιμότερα ευρήματα. Ασύλητος βρέθηκε και ο δεύτερος τάφος, που αποδίδεται στον Μ. Αλέξανδρο τον Δ΄, γιο του Μ. Αλεξάνδρου. Στον κύριο θάλαμο του τάφου αυτού βρέθηκαν τα οστά του αποτεφρωμένου νεκρού εφήβου. Οι δύο επόμενοι τάφοι βρέθηκαν δυστυχώς συλημένοι και δεν υπάρχουν ευρήματα. Ο τρίτος τάφος είναι ο «τάφος της Περσεφόνης», ο οποίος έχει και τοιχογραφία με θέμα την αρπαγή της Περσεφόνης και τέλος , ο τέταρτος τάφος πιστεύεται πως ανήκει στο βασιλιά Αντίγονο Β΄ Γονατά.
                Η Βεργίνα βρίσκεται 8 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βέροιας. Η πρόσβαση στο Μουσείο είναι ιδιαίτερα εύκολη χρησιμοποιώντας είτε το δικό σας μέσο είτε τη συγκοινωνία. Το Μουσείο λειτουργεί  από την Τρίτη ως και την Κυριακή από τις 8:00-17:00 αλλά παραμένει κλειστό τις ημέρες των επίσημων αργιών. Οι τιμές του εισιτηρίου διαμορφώνονται στα 8 ευρώ το ολόκληρο και στα 4 ευρώ το μειωμένο. Το Μουσείο έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι φιλικό προς τα ΑΜΕΑ. Ακόμη, στο χώρο του Μουσείου υπάρχει κυλικείο και πωλητήριο προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με το τηλέφωνο του Μουσείου  2331092347 ή στείλτε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση vergina@culture.gr.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι στη Βεργίνα υπάρχουν ξενώνες και ξενοδοχεία για την διαμονή των επισκεπτών όπως επίσης, μαγαζιά με σουβενίρ, καφετέριες και εστιατόρια.

                                                                               Λιολιοπούλου Εύη


Δείτε ένα βίντεο που επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της Γ΄Γυμνασιου Ελένη Κερλίδου και Μαρία Ζύφι




Ο ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ




                                                                                                                                                     







  Στην Νέα Νικομήδεια  που βρίσκεται περίπου 11 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βέροιας ανακαλύφθηκε ο παλαιότερος γεωργικός νεολιθικός οικισμός που χρονολογείται από την 7η χιλιετία π.χ. και ο οποίος κατοικήθηκε σε βάθος χρόνου 2000 ετών από τις πρώτες γενιές γεωργών και κτηνοτρόφων. Ο νεολιθικός οικισμός βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βόρεια του χωριού Νέα Νικομήδεια.
Στο παρελθόν βρισκόταν σε όρμο του Θερμαϊκού κόλπου ή στην άκρη μιας λιμνοθάλασσας. Ο οικισμός ανήκει στο τύπο της τούμπας δηλαδή έναν τεχνητό γήλοφο τον οποίο οι κάτοικοι του χωριού το αποκαλούν «τούμπα». Από τον οικισμό πιθανόν να υπάρχουν περάσματα που θα βοηθούσαν τους κατοίκους να επικοινωνούν με άλλους οικισμούς. Η καταστροφή του οικισμού πιθανόν να οφείλεται σε  πλημμύρα , πυρκαγιά ή  επιδρομή κάποιου λαού.  
     Ανασκαφές έχουν γίνει  μόνο σε ένα μικρό τμήμα του οικισμού(έκταση 1800 τ.μ από τα 24-25 στρέμματα). Σε αυτό το μικρό κομμάτι αποκαλύφθηκαν 24 κτίσματα τα  περισσότερα οικίες και ένα πολύ μεγάλο κτίσμα που πιθανόν να ήταν ιερό. Άλλα ευρήματα είναι: οι λάκκοι, οι κεραμικοί  φούρνοι και οι εστίες, τα πήλινα αγγεία, πήλινα ειδώλια γυναικείων μορφών(η κόρη της Νικομήδειας), οι πήλινες σφραγίδες, τα λίθινα εργαλεία και λίθινα αντικείμενα, οστέινα αντικείμενα και τέλος υπολείμματα τροφών.
   Όλα τα ευρήματα του οικισμού βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Βέροιας. Να σημειώσουμε πως ο χώρος δεν επισκέψιμος. Πηγαίνοντας εκεί κάποιος μπορεί να διακρίνει μόνο πέτρες αφού όλα έχουν καλυφθεί από χόρτα. Επιθυμία των κατοίκων είναι να φτιάξουν το χώρο. Γίνονται προσπάθειες προς αυτήν κατεύθυνση.
                                                                                  Τσιφλίδου Κυριακή