Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Πλατεία Ωρολογίου ή Ρακτιβάν








Μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Βέροιας είναι η πλατεία Ωρολογίου ή αλλιώς η πλατεία Ρακτιβάν. Στο χώρο αυτό υπάρχει το παλιό δικαστικό μέγαρο της πόλης. Ακριβώς δίπλα στο κτίριο  βρίσκεται η προτομή του Κ. Ρακτιβάν. Πίσω από το δικαστικό μέγαρο βρίσκεται ο εντυπωσιακός πύργος από την οχύρωση της πόλης και λίγο βορειότερα , ακολουθώντας το μονοπάτι της "βασίλισσας Βεργίνας" μπορείτε να καταλήξετε στη συνοικία της Μπαρμπούτας. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν καφετέριες, ουζερί, ζαχαροπλαστεία και ο,τιδήποτε  μπορεί να χρειαστεί ένας επισκέπτης.


 Η πλατεία οφείλει το όνομα της στο πύργο με το ρολόι  που φιλοξενούσε- ο οποίος δε σώζεται σήμερα- καθώς και στον Κωνσταντίνο Ρακτιβάν. Όμως ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Ρακτιβάν; Γεννήθηκε στην Αγγλία και ήταν γιος του Δημήτριου Ρακτιβάν ο οποίος είχε καταγωγή από τη Βέροια. Ο Κ. Ρακτιβάν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε το δικαστικό σώμα. Το 1910 εκλέχτηκε για πρώτη φορά  βουλευτής του Νομού Αττικής ενώ επίσης είχε οριστεί ως εισηγητής  στην αναθεώρησης του συντάγματος του 1911. Το 1921 έγινε υπουργός δικαιοσύνης. Το 1912-1913 ήταν αντιπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στην Μακεδονία.Το 1918-1920 έγινε υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Υπήρξε, επίσης ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας από το οποίο αποχώρησε το 1935, λίγους μήνες πριν το θάνατο του.
                                  Μάλιστα μία αίθουσα του Συμβουλίου Επικρατείας έχει το όνομα του. Τέλος υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1933 διετέλεσε πρόεδρος της. Πέθανε στην Αθήνα το 1935.




                                                                                          Λιολιόπουλος Αντώνιος