Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ


 Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

   
      Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας βρίσκεται στη διεύθυνση Έλλης 8 στο κέντρο της πόλης. Είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου(Ν.Π.Δ.Δ.) και υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κύριος σκοπός της βιβλιοθήκης είναι να ψυχαγωγεί και να επιμορφώνει τους χρήστες της, να τους παρέχει υπηρεσίες και πηγές πληροφόρησης που θα καλύπτουν τις ανάγκες για γνώση και έρευνα και παράλληλα να προωθεί τον πολιτισμό και την αγάπη για το βιβλίο. 
       Η συλλογή της βιβλιοθήκης αποτελείται από ιστορικό υλικό του τόπου και της περιφέρειας ενώ προσφέρει τεκμήρια που καλύπτουν όλες τις επιστήμες και τα θεματικά πεδία που μπορεί να απασχολούν κάποιον. Στη βιβλιοθήκη διατίθενται πάνω από 1.000.000 τόμους βιβλίων (50.000 από αυτούς είναι καταχωρημένοι σε ηλεκτρονική μορφή) καθώς και οπτικοακουστικό υλικό. Μέλος της βιβλιοθήκης μπορεί να γίνει κάθε πολίτης του Νομού Ημαθίας με τη προσκόμιση της αστυνομικής του ταυτότητας , ενώ για τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου είναι απαραίτητη η παρουσία του κηδεμόνα για την έκδοση της κάρτας μέλους.
      Το 2009 η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας ξεκίνησε τη λειτουργία του νέου της παιδικού τμήματος με το όνομα "Μαγικά Κουτιά". Τη κατασκευή του νέου παιδικού τμήματος χρηματοδότησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Το 2010 βραβεύτηκε με το βραβείο "Πρόσβαση στη Μάθηση" από το ίδρυμα Bill and Melinda Gates για τη δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας για την ικανοποίηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών.
Η ηλεκτρονική διεύθυνση της βιβλιοθήκης είναι:http://www.libver.gr/ 
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Τετάρτη :08:00-20.00 και Πέμπτη έως Σάββατο:08:00-15:00.


                                             Σαπχαζίδου Μαρία

Δημοτική Βιβλιοθήκη "Θεανώ Ζωγιοπούλου"


 






























Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θ. Ζωγιοπούλου έχει ως στόχο να δημιουργήσει φίλους του βιβλίου και να προωθήσει τη ανάγνωση, τη κοινωνική διαπαιδαγώγηση, τη ψυχαγωγία, το ερευνητικό και κριτικό πνεύμα. Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1989 σαν Ν.Π.Δ.Δ.
Σήμερα έχει ενταχθεί στη Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας.
Η ονομασία της οφείλεται στη  Θεανώ Ζωγιοπούλου , ευεργέτιδα της πόλης
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-14:00 και απογεύματα Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 17:30-20:30 μ.μ Το Σάββατο η βιβλιοθήκη λειτουργεί από τις 8:30 έως τις 14:30 μ.μ.
Διεύθυνση:Θ. Ζωγιοπούλου 5, 3ος όροφος.
Τηλέφωνο:2331024879.





Θεανώ Ζωγιοπούλου


  Γεννήθηκε το 1909 στη Βέροια. Σπούδασε και αποφοίτησε από τη σχολή Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης την εποχή του Μεσοπολέμου. Επέστρεψε στη Βέροια και δίδαξε για 35 χρόνια στο 30 Δημοτικό Σχολείο. Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμα στον Ερυθρό Σταυρό. Υπήρξε ενεργό μέλος του τοπικού παραρτήματος "Η φανέλα του στρατιώτη" με σκοπό τη συγκέντρωση και αποστολή στρατιωτικού υλικού. Η Θεανώ Ζωγιοπούλου δώρισε το 1981 στο δήμο Βέροιας έναν ολόκληρο όροφο για να γίνει βρεφονηπιακός σταθμός(σήμερα στεγάζεται η "Πρωτοβουλία για το παιδί"). Το 1986 δώρισε ισόγειο κατάστημα για να λειτουργήσει εκεί νηπιαγωγείο. Την ίδια χρονιά δώρισε, επίσης, τον δεύτερο όροφο οικοδομής (4 διαμερίσματα) για να λειτουργήσει εκεί δημοτική βιβλιοθήκη. Επίσης , με τη διαθήκη της παραχώρησε ισόγειο κατάστημα στην ίδια οικοδομή αλλά και ολόκληρο τον 3ο όροφο. Ακόμη έδωσε μεγάλο χρηματικό ποσό για την ανακατασκευή του Ναού του Σωτήρος. 
   Η Θεανώ Ζωγιοπούλου πρωτοστάτησε στην ίδρυση του παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων στην πόλη ενώ υποστήριξε προσπάθειες διαφόρων συλλόγων και φορέων.
   Η Θ. Ζωγιοπούλου αφιέρωσε τη ζωή της στις φιλανθρωπίες. Απεβίωσε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1996 σε ηλικία 87 ετών.

                                                                                                   Τόνια Τσανακτσίδου