Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

     Η Αλεξάνδρεια ανήκει σε μια ευρύτερη περιοχή που είναι γνωστή με το όνομα Ρουμπλούκι. Η λέξη σημαίνει Ελληνότοπος ή Ελληνοχώρα.
Το τοπωνύμιο δόθηκε από τους κατακτητές και φανερώνει την αναγνώριση ως προς τον ελληνικό πληθυσμό που κατοικούσε στην περιοχή. Στη θέση πιθανόν της σημερινής Αλεξάνδρειας ήταν η αρχαία Άλωρος. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν κατά τη διάρκεια της απουσίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε εκστρατεία, εισέβαλαν στην περιοχή επιδρομείς, οπότε η ολιγάριθμη φρουρά άρχισε να υποχωρεί, οι γυναίκες πήραν τα όπλα, πολέμησαν γενναία και έδιωξαν τον εχθρό. Όταν, λοιπόν, επέστρεψε ο Μέγας Αλέξανδρος και πληροφορήθηκε το γεγονός, διέταξε τους άνδρες του να βγάλουν  τις περικεφαλαίες και να τις δώσουν στις γυναίκες, οι οποίες από τότε τις φορούν με καμάρι.
       Στην τουρκοκρατία τα χωριά του Ρουμπλουκιού ήταν χωρισμένα σε καζάδες ενώ εκκλησιαστικά ανήκαν σε διαφορετικές μητροπόλεις. Στα μέσα του 18ου αιώνα δημιουργήθηκε ένα κεφαλοχώρι που κατάφερε να γίνει πόλη που ονομάστηκε Γιδάς, η σημερινή δηλαδή Αλεξάνδρεια.Ο Γιδάς συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 με ένα οπλαρχηγό, τον Ζήση Γιδιώτη. Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα 1903-1908 οι κάτοικοι του Γιδά πήραν ενεργό μέρος στην καταδίωξη των κομιτατζήδων και διακρίθηκαν. Η απελευθέρωση της πόλης έγινε από τον ελληνικό στρατό στις 18 Οκτωβρίου του 1912. Μετά τον Μακεδονικό Αγώνα η Αλεξάνδρεια αναπτύχθηκε οικονομικά και πνευματικά. Το 1941 αποσπάσθηκε από την επαρχία Θεσσαλονίκης και υπάχθηκε στην επαρχία Ημαθίας. Το 1953 ο Γιδάς μετονομάσθηκε σε Αλεξάνδρεια. Σήμερα ο Δήμος Αλεξάνδρειας  έχει πληθυσμό  περίπου 20.000 κατοίκων.

                                                                                                     Θωμάς Φωτόπουλος