Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ


 Η Βεργίνα είναι μια μικρή κωμόπολη στη Μακεδονία, στο Νομό Ημαθίας. Έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977 όταν ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος και η ομάδα του κινητοποίησαν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Αυτό συνέβη λόγω της ανακάλυψης των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων του εικοστού αιώνα, των βασιλικών τάφων της Βεργίνας και των θησαυρών της. Τα βασιλικά ταφικά κτίσματα , καθώς επίσης και όλα τα ευρήματα τους βρίσκονται μέσα στο μουσείο. Το μουσείο που κατασκευάστηκε το 1993 σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να περιέχει και τους τέσσερις βασιλικούς τάφους όπως επίσης και ένα μικρό Ηρώον.
                Ένας από τους σημαντικότερους τάφους είναι αυτός του Φιλίππου, πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου. Χωρίζετε σε δύο θαλάμους. Ο προθάλαμος είχε μια χρυσή λάρνακα με τα οστά μιας αποτεφρωμένης, νεκρής γυναίκας, ενώ ο κύριος  προθάλαμος είχε άλλη μια χρυσή λάρνακα με τα οστά του αποτεφρωμένου νεκρού βασιλιά. Ο τάφος αυτός δεν ήταν συλημένος και περιείχε τα πολυτιμότερα ευρήματα. Ασύλητος βρέθηκε και ο δεύτερος τάφος, που αποδίδεται στον Μ. Αλέξανδρο τον Δ΄, γιο του Μ. Αλεξάνδρου. Στον κύριο θάλαμο του τάφου αυτού βρέθηκαν τα οστά του αποτεφρωμένου νεκρού εφήβου. Οι δύο επόμενοι τάφοι βρέθηκαν δυστυχώς συλημένοι και δεν υπάρχουν ευρήματα. Ο τρίτος τάφος είναι ο «τάφος της Περσεφόνης», ο οποίος έχει και τοιχογραφία με θέμα την αρπαγή της Περσεφόνης και τέλος , ο τέταρτος τάφος πιστεύεται πως ανήκει στο βασιλιά Αντίγονο Β΄ Γονατά.
                Η Βεργίνα βρίσκεται 8 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βέροιας. Η πρόσβαση στο Μουσείο είναι ιδιαίτερα εύκολη χρησιμοποιώντας είτε το δικό σας μέσο είτε τη συγκοινωνία. Το Μουσείο λειτουργεί  από την Τρίτη ως και την Κυριακή από τις 8:00-17:00 αλλά παραμένει κλειστό τις ημέρες των επίσημων αργιών. Οι τιμές του εισιτηρίου διαμορφώνονται στα 8 ευρώ το ολόκληρο και στα 4 ευρώ το μειωμένο. Το Μουσείο έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι φιλικό προς τα ΑΜΕΑ. Ακόμη, στο χώρο του Μουσείου υπάρχει κυλικείο και πωλητήριο προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με το τηλέφωνο του Μουσείου  2331092347 ή στείλτε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση vergina@culture.gr.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι στη Βεργίνα υπάρχουν ξενώνες και ξενοδοχεία για την διαμονή των επισκεπτών όπως επίσης, μαγαζιά με σουβενίρ, καφετέριες και εστιατόρια.

                                                                               Λιολιοπούλου Εύη


Δείτε ένα βίντεο που επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της Γ΄Γυμνασιου Ελένη Κερλίδου και Μαρία Ζύφι