Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ


   


                        Το Βλαχογιάννειο Μουσείο Νεότερης Ιστορίας και Τέχνης ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας. Είναι δωρεά της οικογένειας Βλαχογιάννη, οι οποίοι παραχώρησαν το πατρικό τους σπίτι στην Ιερά Μητρόπολη, ώστε με αυτό τον τρόπο να διατηρηθούν οι μνήμες του νεώτερου ελληνισμού. Το σπίτι έγινε δωρεά στη Μητρόπολη το 2000 από τον τελευταίο απόγονο Αντώνη Βλαχογιάννη.
          Αρχικά λειτούργησε ως Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας και Τέχνης και φιλοξένησε εκτός από το υλικό για τον Μακεδονικό αγώνα και ένα δείγμα από τον πλούτο των βυζαντινών εικόνων, κειμηλίων, αμφίων, κτλπ της συλλογής της Ιεράς Μητρόπολης Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας. Τέλος η συλλογή αυτή αφαιρέθηκε για να συμπεριληφθεί στο Κειμηλιοφυλάκειο της Ιεράς Μονής Δοβρά και στη θέση της εκτίθεται η εξαιρετική συλλογή στρατιωτικών στολών και υλικών του κ. Κανέλλου Ντόντου. Ο κ. Ντόντος επιμελήθηκε και τη νέα εμφάνιση του Μουσείου που πλέον αφορά στην ιστορία του Μακεδονικού αγώνα και στην προβολή στρατιωτικών ενδυμασιών και εξοπλισμών διαχρονικά (περίοδος 1900-1980).

          Το Μουσείο έχει δύο ορόφους. Στο ισόγειο παίρνουμε πληροφορίες μέσα από πίνακες, κείμενα και φωτογραφικά αρχεία για την εθνική δράση των αγωνιστών με σκοπό την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Ανάμεσα στους αγωνιστές από τα διάφορα μέρη της Ελλάδας αναφέρονται και ονόματα γηγενών Βεροιωτών. Στη δεύτερη μάλιστα αίθουσα υπάρχει το ηρώο που είναι εξ΄ολοκλήρου αφιερωμένο σε αυτούς. Τα κείμενα συμπληρώνουν οι δωρεές διαφόρων ευεργετών που συνεργάστηκαν με την Ιερά Μητρόπολη και διέθεσαν οικογενειακά κειμήλια της εποχής ώστε να μην τα βλέπουν μόνο λίγοι, αλλά να είναι δυνατό να τα θαυμάζουμε όλοι εμείς.
         Στον πρώτο όροφο που είναι αφιερωμένος στον Μακεδονικό Αγώνα εκτίθενται ξίφη, μετάλλια, εγχειρίδια, διπλώματα, προσωπικά αντικείμενα, τοπικές ενδυμασίες, που παραχωρήθηκαν από τους απογόνους των Μακεδονομάχων, με σκοπό να κάνουν γνωστή τη δράση των ντόπιων, αλλά και των ανταρτών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον τούρκικο ζυγό και την αντίσταση στη δράση των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Τα εκθέματα αυτά συνοδεύονται από φωτογραφίες εποχής επεξηγηματικά κείμενα και πίνακες. Σε αίθουσα του ορόφου μάλιστα αναγράφονται όλα τα ονόματα αυτών που αγωνίστηκαν στη Μακεδονία.
        Στον δεύτερο όροφο μπαίνουμε στον κόσμο και την καθημερινότητα της στρατιωτικής ζωής. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να εξετάσει από κοντά τις στρατιωτικές ενδυμασίες, έγγραφα και εξοπλισμούς τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου.επίσης μπορεί να δει στολές από παρεμφερείς ειδικότητες όπως π.χ. νοσοκόμες αλλά και στολές από ξένες χώρες. 


                                                                             
Η διεύθυνση του Μουσείου είναι:Ανοίξεως 86 Τ.Κ.59100
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Σάββατο 9;00 έως 13:00 μ.μ.Παρασκευή: 18:00-21:00 μ.μ. Εκτάκτως για Κυριακές και αργίες κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με τον υπεύθυνο του Μουσείου  κ. Κανέλλο Ντόντο στα τηλέφωνα 23310 60630, 6942578628
Τιμή εισιτηρίου:Δωρεάν
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την  ιστοσελίδα http://www.historicalcollestor.gr
                                                                                                                 
                                                                   Ζωή Λιλιοπούλου
                                                                   Ιωάννα Ντούφα