Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΟΒΡΑ


Η Ιερά μονή Παναγίας Δοβρά βρίσκεται κοντά στη Βέροια, 5 χλμ. περίπου βορειοδυτικά από τη μακεδονική πόλη.
                Ιδρύθηκε το 12ο αιώνα και λειτούργησε μέχρι και τις αρχές του 1822. Η ονομασία της προέρχεται από ένα κοντινό σε αυτήν χωριό «Δοβρά», το οποίο καταστράφηκε από τους Τούρκους.
                Στην επανάσταση η Μονή αυτή υπήρξε ως ένας μικρός ναός, θρησκευτικό κέντρο της περιοχής εκείνης. Οχυρωμένοι το 1822 ο τότε οπλαρχηγός Τάσος Καρατάσσος μαζί με πολλούς ακόμη συμπολεμιστές του έδωσαν επιτυχημένη μάχη ενάντια στους Τούρκους στη μάχη της Δοβρά. Έπειτα στην εξέγερση του 1822 η μονή κάηκε και καταπατήθηκε από τους Τούρκους ενώ ο τότε ηγούμενος της, ηγούμενος Γεράσιμος  απαγχονίστηκε. Το καθολικό του ναού που σώζεται μέχρι και σήμερα,  κτίσθηκε το 1844.
   


















            Από το 1950 έως και το 1986 λειτούργησε υπό την επιτήρηση του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας, η Παιδούπολη «Καλή Παναγία», η οποία φιλοξενούσε πολλά ορφανά άπορα ακόμα και αλλοδαπά παιδιά δημοτικού.
                Η μονή επανιδρύθηκε το 1995 κι έχει σήμερα 21 μοναχούς.
              
















 Έντονη παρουσία με πολλά θαύματα κατέχει ο Άγιος Λουκάς , ο ιατρός και θαυματουργός επίσκοπος Συμφερουπόλεως (εορτή 11 Ιουνίου). Η μονή κατέχει ένα μέρος του ιερού λειψάνου του και ένας μεγάλος ναός χτίστηκε προς τιμήν του. 

            Κάθε Τρίτη στις 6.00 (χειμερινή ώρα) ή 7.00 (θερινή ώρα) τελείται στον νεόκτιστο ναό του Αγίου Λουκά, εσπερινός και ιερά παράκληση, όπου κάθε πιστός έχει την ευκαιρία να προσκυνήσει τα λείψανα του. Κάθε Τετάρτη τελείται εσπερινός και παράκληση της Παναγίας στην Ιερά Μονή.
                Στην μονή φυλάσσονται διάφορες θαυματουργές εικόνες. Μία από αυτές είναι και αυτή της Παναγίας Δοβρά στην οποία προσεύχονται καθημερινά χιλιάδες πιστοί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και όλου του κόσμου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 23310-27599
Διεύθυνση: Ι.Μ. Παναγίας Δοβρά Τ. Θ. 241, Τ.Κ. 59100, Βέροια





                                                                                  Ντιντιλάς Παναγιώτης
                                                                                 Ξηρού   Σοφία
                                                                                 Σιδηροπούλου Μερόπη