Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΟΒΡΑ


Η Ιερά μονή Παναγίας Δοβρά βρίσκεται κοντά στη Βέροια, 5 χλμ. περίπου βορειοδυτικά από τη μακεδονική πόλη.
                Ιδρύθηκε το 12ο αιώνα και λειτούργησε μέχρι και τις αρχές του 1822. Η ονομασία της προέρχεται από ένα κοντινό σε αυτήν χωριό «Δοβρά», το οποίο καταστράφηκε από τους Τούρκους.
                Στην επανάσταση η Μονή αυτή υπήρξε ως ένας μικρός ναός, θρησκευτικό κέντρο της περιοχής εκείνης. Οχυρωμένοι το 1822 ο τότε οπλαρχηγός Τάσος Καρατάσσος μαζί με πολλούς ακόμη συμπολεμιστές του έδωσαν επιτυχημένη μάχη ενάντια στους Τούρκους στη μάχη της Δοβρά. Έπειτα στην εξέγερση του 1822 η μονή κάηκε και καταπατήθηκε από τους Τούρκους ενώ ο τότε ηγούμενος της, ηγούμενος Γεράσιμος  απαγχονίστηκε. Το καθολικό του ναού που σώζεται μέχρι και σήμερα,  κτίσθηκε το 1844.
   

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ


                Βέροια , μια πόλη που μπορεί κάποιος να διακρίνει έντονα τα σημάδια μιας διαφορετικής εποχής. Ένας τόπος ιδανικός για τους λάτρεις των βυζαντινών εκκλησιών. Δικαιολογημένα, βέβαια, αφού στη Βέροια υπάρχουν 72 τέτοιοι ναοί από τους οποίους οι 48 διασώζονται και έως 39 έχουν στο εσωτερικό τους τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 11ο έως το 18ο αιώνα.
        Μερικές τώρα από τις πιο αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες είναι η Παλιά Μητρόπολη που είναι η αρχαιότερη σωζόμενη εκκλησία της πόλης, η οποία κτίστηκε στα τέλη του 11ου αιώνα. Επίσης, τον ίδιο αιώνα έχουμε τον ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου ενώ η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (12ος αιώνας) ξεχωρίζει για τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του. Άλλος σημαντικός ναός είναι των Αγίων Κυρίλλου και Ιουλίττας.Ο ναός αυτός στην αρχή ήταν σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο , το 16ο αιώνα όμως ο τρούλος κατέρρευσε και τότε πήρε τη μορφή μονόχωρου πυρήνα περιβαλλόμενου από στοά. 
             Μία ακόμα αξιόλογη εκκλησία είναι του Αγίου Βλασίου (14ος) καθώς και ο Ναός της Αναστάσεως του Χριστού ή αλλιώς η εκκλησία του Χριστού. Ο ναός αυτός κτίστηκε από τον Ξένο Ψαλιδά και τη γυναίκα του Ευφροσύνη που φρόντισε να ολοκληρωθεί ο ναός και να γίνουν οι τοιχογραφίες το 1314 από το Γεώργιο Καλλιέργη(περίφημο θεσσαλονικέα ζωγράφο). Ο εσωτερικός χώρος του ναού χωρίζεται σε τρεις ζώνες. Στην κατώτερη ζώνη παριστάνονται ολόσωμοι άγιοι, στη μεσαία και πιο στενή ζώνη υπάρχουν προτομές ευαγγελιστών, προφητών και αγίων. Τέλος στην ανώτερη ζώνη έχουμε την εικονογράφηση του Δωδεκαόρτου εκτός της Πεντηκοστής. Επίσης έχουμε εικονογραφήσεις της παράστασης της Σταύρωσης και της Αναστάσεως του Χριστού.
           

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

                                             
  



Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως, αριθμός 47 και καλύπτει σημαντική  έκταση.
                Ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με στόχο να φυλάξει αρχαία από όλο το Νομό Ημαθίας. Τα ευρήματα χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς χρόνους αλλά υπάρχουν ευρήματα και από τους προϊστορικούς χρόνους (οικισμός Νικομήδειας) καθώς επίσης και από την εποχή του χαλκού και του σιδήρου.