Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

                                             
  



Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως, αριθμός 47 και καλύπτει σημαντική  έκταση.
                Ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με στόχο να φυλάξει αρχαία από όλο το Νομό Ημαθίας. Τα ευρήματα χρονολογούνται από τους ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς χρόνους αλλά υπάρχουν ευρήματα και από τους προϊστορικούς χρόνους (οικισμός Νικομήδειας) καθώς επίσης και από την εποχή του χαλκού και του σιδήρου.
                Στην είσοδο του Μουσείου δεσπόζει η υπερφυσική μαρμάρινη κεφαλή Μέδουσας,  σύμβολο της  βόρειας πύλης των τειχών της πόλης. Καθώς προχωράμε, μπαίνουμε στην πρώτη αίθουσα που μπορούμε να πούμε ότι είναι μία εισαγωγική αίθουσα αφού δίπλα από την είσοδο διατίθενται πληροφορίες για την πόλη της Βέροιας ενώ αριστερά μας ακριβώς εντοπίζουμε το πρώτο έκθεμα ενός αγαλματιδίου. Στο κέντρο της αίθουσας ξεχωρίζει μια μαρμάρινη προτομή του ποταμού θεού Όλγανου από την περιοχή της Μίεζας ενώ στα δεξιά της αίθουσας, λίγο πριν την είσοδο μας στην επόμενη υπάρχει ένα πλαίσιο πληροφοριών για το πολεοδομικό σχέδιο της Βέροιας και των θέσεων των αρχαιοτήτων. Αφήνοντας αυτήν,την πρώτη αίθουσα βλέπουμε μια μακέτα που αναπαριστά ένα θαλαμωτό τάφο.
                Λίγο πριν μπούμε στην δεύτερη αίθουσα βλέπουμε την διακόσμηση, την αρχιτεκτονική του μουσείου , καθώς έχει σχεδιαστεί στην είσοδο αυτού του χώρου, ακριβώς στην πόρτα, ένα τμήμα που θυμίζει πρόσοψη αρχαιοελληνικού ναού. Μόλις περάσουμε την είσοδο καταλαβαίνουμε αμέσως από το ενημερωτικό πλαίσιο, την θεματική ενότητα του χώρου που είναι τα νεκροταφεία της Βέροιας. Αριστερά και δεξιά στους τοίχους υπάρχουν χάλκινα τεφροδοχεία και αγγεία της κλασικής περιόδου, ενώ το θέμα του χώρου ενισχύουν διάφορα κτερίσματα όπως ξίφη και ερυθρόμορφα αγγεία. Όλα αυτά, βέβαια, συνδέονται  από τις απαραίτητες πληροφορίες για τα νεκροταφεία της αρχαϊκής και κλασικής εποχής. Προχωρώντας και άλλο στην αίθουσα το θέμα γίνεται πιο συγκεκριμένο, το θέμα τώρα είναι οι λαξευτοί θαλαμωτοί τάφοι. Όπως και προηγουμένως υπάρχουν πληροφορίες και πολλά κτερίσματα από μακεδονικούς τάφους.
                Συνεχίζοντας την περιήγηση μας στην τρίτη αίθουσα, παρατηρούμε στην είσοδο δυο εικονιστικές μαρμάρινες κεφαλές ανδρών. Δίπλα στην είσοδο υπάρχουν πληροφορίες για την οχύρωση, τους δρόμους και τα δημόσια κτήρια της Βέροιας. Στο κέντρο της αίθουσας υπάρχουν μαρμάρινα γλυπτά ενώ στα αριστερά και δεξιά του χώρου υπάρχουν μαρμάρινες αναπαραστάσεις. Το πληροφοριακό κομμάτι δεν λείπει και από εδώ καθώς δίπλα από κάθε έκθεμα υπάρχει σχετική ενημέρωση (χρονολογία, περιοχή κ.α.) ενώ υπάρχει  και πλαίσιο ενημέρωσης για την κοινωνία και τους διοικητικούς θεσμούς της Βέροιας όπως ο « γυμνασιακός νόμος» που τον βλέπουμε και στα αρχαία ελληνικά. Πριν την έξοδο μας από την αίθουσα μπορούμε να θαυμάσουμε έναν κίονα από την πρόσοψη του ναού της μητέρας των θεών όπως διαβάζουμε σε σχετική πληροφόρηση.
                Εισερχόμενοι στην τέταρτη αίθουσα, παρατηρούμε στο κέντρο γλυπτά και πληροφορίες για τα εργαστήρια κηροπλαστικής στη Βέροια, ενώ τριγύρω ο χώρος κοσμείται από μαρμάρινες στήλες και πληροφορίες τόσο για τα εκθέματα όσο και για τη γλυπτική στην πόλη μας.
                Φτάνοντας στο τέλος της περιήγησης μας, κατευθυνόμαστε  στην πέμπτη αίθουσα του μουσείου που βρίσκεται στον πάνω όροφο(πατάρι) και είναι αφιερωμένη στον προϊστορικό οικισμό της Ν.Νικομήδειας. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά παρατηρούμε δεξιά και αριστερά ζωγραφικές παραστάσεις από πρόσοψη Μακεδονικού κτίσματος. Στους τοίχους της αριστερής πλευράς υπάρχουν εικόνες από τα ανάκτορα των Αιγών, του μουσείου των Αιγών και των βασιλικών τάφων καθώς και από πόλεις και οικισμούς της αρχαιότητας στον Νομό Ημαθίας. Μπαίνοντας τώρα στο  χώρο της αίθουσας, βλέπουμε στο κέντρο ευρήματα του προϊστορικού οικισμού  Ν. Νικομήδειας ενώ στην υπόλοιπη αίθουσα παρουσιάζονται ευρήματα της εποχής του χαλκού και του σιδήρου από διάφορες περιοχές( Αγγελοχώρι, Ασώματα, περιοχή Μίεζας κ. α.).
                Η ξενάγηση μας στο αρχαιολογικό μουσείο έλαβε τέλος, έχοντας δει το σύνολο των αιθουσών και έχοντας ενημερωθεί για ένα σημαντικό μέρος της Ιστορίας της περιοχής μας. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσω ότι η αρίθμηση των αιθουσών έγινε από εμένα για διευκόλυνση της περιγραφής.
                Βγαίνοντας από το μουσείο και περπατώντας στην αυλή του, βλέπω  κίονες, βάσεις κιόνων, επιστήλια, κ. α. από την ελληνιστική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική και αισθάνομαι άσχημα που είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες ενώ θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο στέγαστρο.
                Αυτό, λοιπόν, είναι το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης  μας, γεμάτο θησαυρούς από το παρελθόν. 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Αρχαιολογικό Μουσείο στο τηλέφωνο 23310 24972. 
Ωράριο λειτουργίας
Χειμερινό
Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη-Κυριακή:9:00-17:00
Θερινό
Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη-Κυριακή:9:00-17:00

                                                                                     Ραφαήλ Σταφυλίδης